lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Slumbergera – Karácsonyi kaktusz.

Slumbergera – Karácsonyi kaktusz.

Szerk.  2015.11.22. 10:32

A kaktuszfélék ( Cactaceae ) családjába tartozó kis, kb. 6 fajból nemzetség. Délnyugat Brazíliába honosak, ahol fákon epifitaként vagy ritkábban sziklás talajon élnek. Gyökereiket az ott összegyűlt korhadó kéregbe, és bomló levelek közé eresztik. Leveleik nincsenek, a szár vette át a levél szerepét. A részekre tagolt, lapos levélnek látszó száraik csúcsából újabb és újabb szártagok fejlődnek melyek villásan elágaznak és később saját súlyuknál fogva ívesen elhajlanak, így érik el a 30- 60 cm magasságot. Töviseik vékonyak vagy teljesen hiányoznak, virágaikat a szártagok végén hozzák rendszerint november – decemberben az ünnepek körül, innét kapták nevüket. Virágaik csövesek, hosszúak pirosak vagy lilák a lepellevelek keskenyek, hosszan kihegyezettek és enyhén visszahajlók. Termésük bogyó sok apró fekete maggal. A kereskedelembe általában nemesített fajtákkal és hibridekkel találkozhatunk, melynek virágzása karácsonyra jól időzíthető. Kedvelt télen virágzó cserepes növények.


A gondozásuk eltérő a többi kaktuszfélétől. Szeretik a világos helyet, de a közvetlen napfénytől kíméljük őket, meleg 22 -30 C.- fokos párás helyen tartsuk. Tavasztól szabadba is tarthatjuk, de gondoskodjunk lombárnyékról, mert a túl erős napsugárzástól lombjuk vöröses színűre változik. Mérsékelt vízigényű növények soha ne álljon pangó vízben cserepük, mert ez a gyökerek rothadását okozza, a túlzott kiszáradást sem viseli jól a sivatagi kaktuszokkal ellentétben. Ne öntözzük túl, inkább naponta akár többször permetezzük lombját. Augusztus második felétől csökkentsük fokozatosan 15 -16 C fokig a hőmérsékletet, és ezen pihentessük, mérsékelten öntözzük, tehát nyugalmi időt biztosítsunk nekik. Ez a virágképződés fontos szakasza, ugyanis e pihenő idő és egyre rövidebb nappalok kellenek a virágbimbók kialakulásához. Október végén az érett hajtásvégeken jelennek meg a bimbók. Ezután a lakás egy világos helyén tartva rendszeres öntözés mellett fejlődnek ki virágai, 18 C.-fokon gyönyörködhetünk legtovább a virágzásába, melegben előbb elnyílik. Ne mozgassuk, állandó helyen legyen, mert a körülmények megváltoztatásától virágait, bimbóit ledobhatja. Elvirágzás után lehetőség szerint hűvös, világos helyen teleltessük át, ismét pihentessük tavaszig. Március – áprilisban a hajtások fejlődésnek indulnak, ha szükséges ilyenkor ültessük át. Tápanyagigényük nem jelentős normál tőzeges virágföldet használjunk némi kéreggel keverve. Nyár elején a hajtásokat felére visszakurtíthatjuk, ezzel elágazódásra késztetjük. A kereskedelemben kapható fajták könnyen tartható növények, egy kis odafigyeléssel évről évre egyre látványosabb növények lesznek.

A karácsonyi kaktuszokat főleg túl száraz körülmények között, alacsony páratartalom mellett gyapjastetvek, pajzstetvek és gyökértetvek támadják meg, ellenük rovarölő szerekkel védekezzünk.

Szaporításuk hajtásdugvánnyal, melyek könnyen meggyökeresednek, de az első 1 -2 hétben csak nyirkosan tartsuk földkeveréküket. Másik nem túl gyakori vegetatív szaporítás lehet még az oltás, mellyel különleges kaktuszfácska hozható létre. A Schlumbergera fajok magról is könnyen szaporíthatóak. Tőzeg és folyami homok földkeverék felszínére vessük apró magvaikat, mert fényen csíráznak ki. Nyirkos, párás környezet miatt takarjuk üveggel vagy áttetsző fóliával a szaporító tálcát.


Schlumbergera truncata.

A legkedveltebb karácsonyi kaktusz faj. Származása Brazília Rio de Janeiro állam hegyvidéki erdői, ahol fákon él. Szártagjai 3 cm hosszúak és erőteljesen fogazottak. Az areolákon barna szőrök találhatók. Virágai 6 -7 cm hosszúak színük vadon élők között is változó, de általában vörös, ritkán rózsaszín és fehér lehet. A nemesítéseknek köszönhetően a termesztett fajták, hibridek további színekben pompáznak, mint a ciklámen rózsaszín, sárga, barackszín, és ezek átmenetei.

Vesszőkosarakba, szép kerámia vagy üveg kaspóba helyezve karácsonyfadíszekkel, ünnepi kiegészítőkkel hangulatos cserepes virágunk lehet karácsonykor.

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!