lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Számláló
Indulás: 2007-02-25
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Slumbergera – Karácsonyi kaktusz.

Slumbergera – Karácsonyi kaktusz.

Szerk.  2015.11.22. 10:32

A kaktuszfélék ( Cactaceae ) családjába tartozó kis, kb. 6 fajból nemzetség. Délnyugat Brazíliába honosak, ahol fákon epifitaként vagy ritkábban sziklás talajon élnek. Gyökereiket az ott összegyűlt korhadó kéregbe, és bomló levelek közé eresztik. Leveleik nincsenek, a szár vette át a levél szerepét. A részekre tagolt, lapos levélnek látszó száraik csúcsából újabb és újabb szártagok fejlődnek melyek villásan elágaznak és később saját súlyuknál fogva ívesen elhajlanak, így érik el a 30- 60 cm magasságot. Töviseik vékonyak vagy teljesen hiányoznak, virágaikat a szártagok végén hozzák rendszerint november – decemberben az ünnepek körül, innét kapták nevüket. Virágaik csövesek, hosszúak pirosak vagy lilák a lepellevelek keskenyek, hosszan kihegyezettek és enyhén visszahajlók. Termésük bogyó sok apró fekete maggal. A kereskedelembe általában nemesített fajtákkal és hibridekkel találkozhatunk, melynek virágzása karácsonyra jól időzíthető. Kedvelt télen virágzó cserepes növények.


A gondozásuk eltérő a többi kaktuszfélétől. Szeretik a világos helyet, de a közvetlen napfénytől kíméljük őket, meleg 22 -30 C.- fokos párás helyen tartsuk. Tavasztól szabadba is tarthatjuk, de gondoskodjunk lombárnyékról, mert a túl erős napsugárzástól lombjuk vöröses színűre változik. Mérsékelt vízigényű növények soha ne álljon pangó vízben cserepük, mert ez a gyökerek rothadását okozza, a túlzott kiszáradást sem viseli jól a sivatagi kaktuszokkal ellentétben. Ne öntözzük túl, inkább naponta akár többször permetezzük lombját. Augusztus második felétől csökkentsük fokozatosan 15 -16 C fokig a hőmérsékletet, és ezen pihentessük, mérsékelten öntözzük, tehát nyugalmi időt biztosítsunk nekik. Ez a virágképződés fontos szakasza, ugyanis e pihenő idő és egyre rövidebb nappalok kellenek a virágbimbók kialakulásához. Október végén az érett hajtásvégeken jelennek meg a bimbók. Ezután a lakás egy világos helyén tartva rendszeres öntözés mellett fejlődnek ki virágai, 18 C.-fokon gyönyörködhetünk legtovább a virágzásába, melegben előbb elnyílik. Ne mozgassuk, állandó helyen legyen, mert a körülmények megváltoztatásától virágait, bimbóit ledobhatja. Elvirágzás után lehetőség szerint hűvös, világos helyen teleltessük át, ismét pihentessük tavaszig. Március – áprilisban a hajtások fejlődésnek indulnak, ha szükséges ilyenkor ültessük át. Tápanyagigényük nem jelentős normál tőzeges virágföldet használjunk némi kéreggel keverve. Nyár elején a hajtásokat felére visszakurtíthatjuk, ezzel elágazódásra késztetjük. A kereskedelemben kapható fajták könnyen tartható növények, egy kis odafigyeléssel évről évre egyre látványosabb növények lesznek.

A karácsonyi kaktuszokat főleg túl száraz körülmények között, alacsony páratartalom mellett gyapjastetvek, pajzstetvek és gyökértetvek támadják meg, ellenük rovarölő szerekkel védekezzünk.

Szaporításuk hajtásdugvánnyal, melyek könnyen meggyökeresednek, de az első 1 -2 hétben csak nyirkosan tartsuk földkeveréküket. Másik nem túl gyakori vegetatív szaporítás lehet még az oltás, mellyel különleges kaktuszfácska hozható létre. A Schlumbergera fajok magról is könnyen szaporíthatóak. Tőzeg és folyami homok földkeverék felszínére vessük apró magvaikat, mert fényen csíráznak ki. Nyirkos, párás környezet miatt takarjuk üveggel vagy áttetsző fóliával a szaporító tálcát.


Schlumbergera truncata.

A legkedveltebb karácsonyi kaktusz faj. Származása Brazília Rio de Janeiro állam hegyvidéki erdői, ahol fákon él. Szártagjai 3 cm hosszúak és erőteljesen fogazottak. Az areolákon barna szőrök találhatók. Virágai 6 -7 cm hosszúak színük vadon élők között is változó, de általában vörös, ritkán rózsaszín és fehér lehet. A nemesítéseknek köszönhetően a termesztett fajták, hibridek további színekben pompáznak, mint a ciklámen rózsaszín, sárga, barackszín, és ezek átmenetei.

Vesszőkosarakba, szép kerámia vagy üveg kaspóba helyezve karácsonyfadíszekkel, ünnepi kiegészítőkkel hangulatos cserepes virágunk lehet karácsonykor.

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!