lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Saintpaulia - Afrikai ibolya.

Saintpaulia - Afrikai ibolya.

Szerk.  2015.11.15. 11:58

Tévesen fokföldi ibolyaként került nálunk először a köztudatba, pedig nem is onnét származik, és ha szigorúak vagyunk köze sincs az ibolyához. A csuporkafélék (Gesneriaceae) családjába tartozó Saintpaulia nemzetség 21 fajával mind Délkelet-Afrikában él. Lágyszárú, levélrózsás évelő növények, puha, szőrös, csipkés szélű, hosszú nyelű levelekkel. Virágaik bársonyosak, ötszirmúak egész éven át csoportosan jelennek meg a levélrózsák közepén. Magvaik igen aprók. Mindössze néhány faj került termesztésbe, fajtái és hibridjei kedvelt cserepes szobanövények.


Saintpaulia ionantha - Afrikai ibolya.

Kelet-Afrikából főként Tanzánia (Tanganyika) területéről származik. Alacsony 15 -20 cm. magas, szétterülő tőlevélrózsában álló levelei sötétzöldek, nyelesek, húsosak, kb. 5 - 8 cm széles, tojásdad alakúak, felületüket lágy szőrök borítják, a levélek fonákja vöröses színű lehet. Virágai tőkocsányon, a levelek fölé emelkedve kis csoportban, bogernyővirágzatban nyílnak. Élénksárga porzója igen feltűnő. Az 5 szétterülő kerekded szirmok csak a tövüknél röviden forrtak össze. Az alapfaj virágszíne eredetileg kék, de dísznövényként ma már sok különböző színű, árnyalatú - a fehér és a halványkéktől, a rózsaszíntől a püspökliláig és a bíborvörösig változó - egyszerű és telt virágú, foltos vagy éppen fodros szirmú fajtát nemesítettek ki. A kertészetekben nem csak virágszínekben, hanem további különböző levélszínű és rajzolatú, valamint törpe növésű ibolyák között válogathatunk, a fajták száma ma már több ezer.

Világos, de nem napos helyre való, kedveli a párás levegőt, de jól tűri a szobalevegőt is. Hőmérsékleti igénye 18 - 22 C fok. Rendszeresen öntözzük, ne száradjon ki teljesen, lehetőleg víz ne érje a levelét, ezért cserépalátétből alulról locsoljuk, amikor átnedvesedett a talaja öntsük ki a felesleget. Átültetéshez kissé savanyú, tőzeges földkeveréket használjunk. Általában 3 - 4 évig szép marad, ezután érdemes fiatalítani. Szaporítása magról, tőosztással vagy leggyakrabban levéldugványról történik. Az ép levelet 5 - 6 cm. levélnyéllel tűzzük szellős közegbe, pl. homok vagy tőzeg perlit keverékébe és 5 - 6 hét alatt meggyökeresedve új növényt fejleszt.

Betegségre nem hajlamos, kártevői nem ismeretesek. A levelére került hideg víztől és az erős fénytől levelei megfoltosodhatnak. A pusztuló virágokon és leveleken látható bolyhos foltok a botritisz fertőzés jelei, leginkább az elhalt növényi részeken telepszik meg először, hűvös, nedves közegben terjed. Távolítsunk el minden elhalt vagy sérült részt, és tegyük a növényt kissé melegebb helyre.

 

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!