lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Poncirus – Vadcitrom.

Poncirus – Vadcitrom.

Szerk.  2015.10.08. 21:57

A Rutafélék (Rutaceae ) családjába tartozó nemzetség, csupán egyetlen fajjal képviseli magát. Korábban ezt is a citrom és narancs fajokat felölelő Citrus nemzetséghez soroltak C. trifoliata néven, de azoknak csak közeli rokona. Nálunk ez az egyetlen faj P. trifoliata néven ismert, a teljesen télálló citromfélét díszcserjeként ültetik.


Poncitrus trifoliata – Vadcitrom.

Közép- és Észak- Kínában honos 3 – 4 méter magasra is megnövő, lombhullató cserje. Ágai erőteljesek, zöldek, sűrűn nőnek, rajtuk nagy, hegyes tövisek fejlődnek. Levelei hármasan összetett tojásdad levélkékből állnak, sötétzöldek, összedörzsöléskor az illóolaj tartalomtól kellemes citromillatot árasztanak. Lombaja ősszel szép sárgára színeződik. Az előző évi levelek hónaljába rejtőzött rügyekből még a lombfakadás előtt, április – májusban hozza 4 -5 cm átmérőjű, fehér, ötszirmú, illatos virágait. Virágaiból kezdetben zöld apró, majd beérve sárga 3 – 5 cm átmérőjű, gömbölyded, bársonyos tapintású, illóolajokban gazdag, illatos narancstermések fejlődnek sok maggal. Termése ehető, de mivel nagyon kesernyés ízű ezért élvezhetetlen. Bátran felhasználhatjuk ízesítéshez teákba vagy lekvárokba.

Szaporítása magról frissen elvetve egyszerű, könnyen felnevelhető, jó alanya a nemesebb rokon citrusok oltványának.

A vadcitrom teljesen fagyálló hazánkban -20 fokig, de azért védett, napos helyre ültessük, jó vízelvezetésű közepesen kötött talajba.

 Az egész évben különleges, egzotikus megjelenésű cserje pótolhatatlan habitusú növény. Mediterrán hangulatú kertek fontos növénye, főleg kő- vagy téglafalak előtt mutat. Érdemes sövényt készíteni belőle, mert sérülések nélkül lehetetlen áthatolni rajta. Jól tűri a metszést, legjobb virágzás után alakítani.

 

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!