lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Calluna - Csarab.

Calluna - Csarab.

Szerk.  2015.09.13. 10:23

A hangafélék (Ericaceae) családjába  tartozó egyetlen fajból álló nemzetség. Észak - és Kelet- Európában őshonos, de megtalálható Marokkóban és az Azori-szigeteken is. Alacsony örökzöld cserje, kedvelt cserepes és kerti növény, mert nyár végétől ősz végéig nyílik, mikor már kevés a nyíló virág. Népszerűségének köszönhetően mára a kertészeti fajták száma több száz.


Calluna vulgaris

20-50 centiméter ritkán akár egy méter magasra is megnő. Szinte egész Európában elterjedt törpecserje. Természetes élőhelyén sovány, mészben szegény, nedves, lápos talajon, ritkás növényzetű vidékeken él, e tájak jellegzetes szőnyegszerűen elterülő növénye. Sűrűn elágazó szárának kis ágai felfele törnek. Levelei igen aprók, pikkelyszerűek, négy sorba szorosan egymáshoz simulva, párosan átellenesek, örökzöldek, télen gyakran barnásvörösre színeződnek. Virágjait hajtásainak végein füzérekben hozza. A virágok színét nem a 4 tagú sziromlevelek adják, hanem ugyancsak 4 tagú nálánál hosszabb csészelevelek. Természetes élőhelyén apró, rózsaszín, piros vagy fehér virágjainak tömege augusztus végétől novemberig virágszőnyegként borítják a vidéket. Virágai a több hónapos virágzási idő után fokozatosan halványulnak, vagy száradnak el, de előfordul, hogy a következő tavaszt is megérik. A termése 4 rekeszre osztott,  kb. 1-2 mm-es gömbölyű, szőrös sokmagú tok.

Dísznövényként főleg virágzási periódusban forgalmazzák, kertben és erkélyen is ideális cserepes. Sok keresztezéssel különböző levelű és virágú új fajtát hoztak létre, ennek száma eléri az ötszázat. Télálló, évekig tartható napos vagy félárnyékos helyen. Mészmentes, savanyú talajt szeret, tartsuk talaját mindig enyhén nedvesen, lágy vízzel locsoljuk legjobb ezért az esővíz. Alakító metszést márciusban végezzünk rajta, bátran visszavághatjuk a fás részekig. Szaporítani a legyökeresedett vesszők leválasztásával, bujtással vagy félfás dugványozással, illetve magvetéssel lehet.

Régen sepréshez használták innét a tudományos név görög eredete, Skóciában a fehér csarab a szerencse jelképe, ezért gyakran kötik menyasszonyi csokrokba, ma Norvégia nemzeti virága.

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!