lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Számláló
Indulás: 2007-02-25
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Calluna - Csarab.

Calluna - Csarab.

Szerk.  2015.09.13. 10:23

A hangafélék (Ericaceae) családjába  tartozó egyetlen fajból álló nemzetség. Észak - és Kelet- Európában őshonos, de megtalálható Marokkóban és az Azori-szigeteken is. Alacsony örökzöld cserje, kedvelt cserepes és kerti növény, mert nyár végétől ősz végéig nyílik, mikor már kevés a nyíló virág. Népszerűségének köszönhetően mára a kertészeti fajták száma több száz.


Calluna vulgaris

20-50 centiméter ritkán akár egy méter magasra is megnő. Szinte egész Európában elterjedt törpecserje. Természetes élőhelyén sovány, mészben szegény, nedves, lápos talajon, ritkás növényzetű vidékeken él, e tájak jellegzetes szőnyegszerűen elterülő növénye. Sűrűn elágazó szárának kis ágai felfele törnek. Levelei igen aprók, pikkelyszerűek, négy sorba szorosan egymáshoz simulva, párosan átellenesek, örökzöldek, télen gyakran barnásvörösre színeződnek. Virágjait hajtásainak végein füzérekben hozza. A virágok színét nem a 4 tagú sziromlevelek adják, hanem ugyancsak 4 tagú nálánál hosszabb csészelevelek. Természetes élőhelyén apró, rózsaszín, piros vagy fehér virágjainak tömege augusztus végétől novemberig virágszőnyegként borítják a vidéket. Virágai a több hónapos virágzási idő után fokozatosan halványulnak, vagy száradnak el, de előfordul, hogy a következő tavaszt is megérik. A termése 4 rekeszre osztott,  kb. 1-2 mm-es gömbölyű, szőrös sokmagú tok.

Dísznövényként főleg virágzási periódusban forgalmazzák, kertben és erkélyen is ideális cserepes. Sok keresztezéssel különböző levelű és virágú új fajtát hoztak létre, ennek száma eléri az ötszázat. Télálló, évekig tartható napos vagy félárnyékos helyen. Mészmentes, savanyú talajt szeret, tartsuk talaját mindig enyhén nedvesen, lágy vízzel locsoljuk legjobb ezért az esővíz. Alakító metszést márciusban végezzünk rajta, bátran visszavághatjuk a fás részekig. Szaporítani a legyökeresedett vesszők leválasztásával, bujtással vagy félfás dugványozással, illetve magvetéssel lehet.

Régen sepréshez használták innét a tudományos név görög eredete, Skóciában a fehér csarab a szerencse jelképe, ezért gyakran kötik menyasszonyi csokrokba, ma Norvégia nemzeti virága.

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!