lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Anthurium – Flamingóvirág.

Anthurium – Flamingóvirág.

Szerk.  2015.07.01. 18:22

A kontyvirágfélék ( Araceae) családjába tartózó igen nagyszámú, több mint 900 fajt magába foglaló nemzetség. Amerika trópusi részein őshonosak, örökzöld, lágyszárú kúszónövények, leginkább az esőerdőben fán lakó (epifita) életmódot folytatnak, de van köztük néhány talajlakó is. Vaskos földfeletti léggyökereket is fejlesztő rizómából, hozza nyeles, elliptikus, lándzsa vagy nyíl alakú, gyakran igen nagy dekoratív leveleit. Kétivarú virágzata pajzs alakú fellevélből és az ebből hosszan kiálló torzsavirágzatból áll. Termésük lédús bogyók, amelyben rendszerint két mag van. A buroklevél vagy spatha nagysága fajonként változik, dísznövénytermesztésbe két igen látványos fellevelű faj, és ezek kertészeti változatai terjedtek el, illetve néhány levelével díszítő faj, de ezek leginkább üvegházba valók.


Szobanövényként tarthatók párás, egyenletes meleg 20-25C fokon, télen is legalább 16 C fokot igényelnek. Növekedési időszakban földjük legyen mindig nedves, de vízben ne álljon, télen csökkentsük az öntözést. Télen ablak közelében helyezzük el, mert sok fényre van szükségük a virágzáshoz, de nyáron már a tűző naptól védeni kell a leveleket. Fejlődési időszakban leveleit permetezzük szobahőmérsékletű, lágy, állott vízzel, kéthetente kis töménységű tápoldattal segíthetjük növekedésük, szükség esetén adjunk nekik támasztékot. Átültetéshez savanyú kémhatású, tőzeges, laza földkeveréket használjunk.

Főleg száraz körülmények között gyapjas- és pajzstetvek jelenhetnek meg rajtuk, rendszeresen figyeljük jellegzetes ragacsos váladékukat a leveleken. Ha száraz barna foltok jelennek meg rajtuk, akkor gombafertőzésre gyanakodhatunk. Mindkét esetben vegyszeres védekezés lehet a megoldás.

Szaporíthatók magról, de a magvetés szobai körülmények között szóba sem jöhet, így marad a tőosztás vagy feldarabolt törzsről, sarjakról történő dugványozás.

 

Anthurium andreanum – Nagy flamingóvirág.

Széles körben termesztik e Kolumbiából és Ecuadorból származó flamingóvirágot.  Felálló 50 – 120 cm magas évelő növény. Levelei hosszú levélnyélen hozza, 20- 40 cm hosszúak és 10-16 cm szélesek, szív vagy dárda alakúak, többnyire 7 levéllemez alapjától kiinduló erős levélérrel. Virágzatának élénk piros buroklevele szív alakú, 9-12 cm hosszú vállán mélyen bevágott, hálózatos erű, és az erek között kissé kidomborodik. A torzsa virágzata fehér vagy sárgás, krémszínű 6-10 cm hosszú felálló vagy kissé elhajló. Termése piros.

Kertészeti nemesített fajtáit cserepes szobanövényként és vágott virágként termesztik. A flamingóvirág az egyik legtartósabb vágott virág, hetekig díszlik vázában. A nemesítések során a buroklevél színe a piros mellett, fehér, rózsaszín, bordó, barnás, zöld és ezek átmenetei is lehet, és mérete elérheti akár 30 cm feletti nagyságot is.

 

 


Anthurium scherzerianum- Kis flamingóvirág.

Costa Ricában honos 60 – 75 cm magas, talajlakó, évelő faj. Lassan fejlődő, tőből elágazó törzse van, rajta nyeles, 20 -25 cm hosszú, kemény, bőrszerű, lándzsa alakú, csúcsos, sötétzöld levelekkel. Fő virágzási ideje februártól májusig tart, de egész évben virágoztatható cserepes növény. Piros virágszáron fejlődő, feltűnő, matt piros fellevél fölé, csavarodott, tekeredett narancssárga torzsavirágzatban nyílnak virágai, igen hosszan akár két hónapig is. Termése piros.

 

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!