lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Számláló
Indulás: 2007-02-25
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Viola – Ibolya, árvácska.

Viola – Ibolya, árvácska.

Szerk.  2015.04.12. 21:18

Az ibolyafélék (Violaceae) családjának névadó nemzetsége, mely mintegy 500 fajt foglal magába. Az egész világon elterjedtek, a legnagyobb mennyiségben a mérsékelt éghajlaton találhatók. Többnyire lágyszárú egy vagy két éves évelő növények, de néhány törpe félcserje is van közöttük. Lomblevelei nagyon változatosak, szórt állásúak vagy tőálló levélrózsában állnak. Egyes fajok levelei karéjosak, tojásdadok, vese vagy szív alakúak, másoké lándzsás, ujjas, vagy akár pajzs alakú is lehet. A magashegyi fajok apró, bőrnemű, sokszor pikkelyszerű leveleik a megvastagodott hajtásra borulnak. Virágaik többnyire egyesével állnak a tőkocsányon, öttagúak, leggyakrabban szabálytalan sziromlevelekkel, illatosak, virágainak két középső szirma eláll, vagy lefelé konyul. A porzóknak két hosszú nektártermelő nyúlványa van, ezek az alsó szirom különböző hosszúságú sarkantyúszerű kiöblösödésébe nyúlnak bele, ezzel csalogatják a rovarokat megporzásra. A nektárért küzdő rovar a kúposan összehajló porzókat szétnyomják, aközben megrakodnak virágporral. Termésük toktermés. Mivel szabadon könnyen kereszteződnek gyakran nehéz azonosítani a fajokat, viszont számtalan kertészeti hibridet, fajtát hoztak létre. Lásd árvácskák.


Viola odorata – Illatos ibolya.

Az illatos ibolya Európában, Ázsiában és nálunk is őshonos, erdőkben, ligetekben gyakori lágyszárú évelő növény. Az alacsony 5- 10 cm magas gyöktörzséből indák fejődnek, amelyek többnyire a következő évben virágzanak. Nyeles, zöld levelei tőből fejlődnek, mélyen szíves vállból széles-tojásdadok, szélük csipkés. Március – áprilisban nyílnak tőkocsányon egyesével, illatos, liláskék virágai. Vannak rózsaszínű és fehér fajtái, illetve teltvirágúak is.

Magról könnyen szaporodik, árnyékos üde talajú területen. A kerti fajtákat indájukról vagy tőosztással szaporíthatjuk.

Virágait kandírozhatják sütemények díszítésére, salátákba teszik, szörpöt készítenek belőle, de a belőle kinyert illóolaj az egyik legdrágább a világon. Virágján kívül leveleinek, gyöktörzsének hatóanyagáért gyógynövényként tartják számon.

 


Viola sororia – Amerikai ibolya, csíkos ibolya

Észak –Amerika keleti részén őshonos lágyszárú évelő növény, mely hazánkban is több helyen kivadult. Magassága 15 – 20 cm bokros tövű gyöktörzsből nőnek ki szív alakú fogazott szélű levelei. Virágai a mi illatos ibolyánkénál nagyobb, de nem illatosak ezeket is gyöktörzsből hozza, a vad alak színe általában ibolyakék április –májusban nyílnak. Kultúrában azonban a különleges színű fajtái ’Priceana’ halványkék alapon kékeslila erezet díszíti, vagy a ’Freckles’ halványkék alapon lila pöttyökkel fröcskölt terjedtek el. Virágai szintén ehetők.

Teljesen télálló, árnyékos, félárnyékos helyen igénytelen dísznövény, humuszban gazdag jó vízelvezetésű talajt szeret. Közepes vízigényű nyáron forró melegben, locsolás hiányában a levélzete visszahúzódhat a gyöktörzsbe.

Szaporítani magvetéssel vagy gyöktörzsének osztásával lehet, de magról önmagától is gyorsan terjed, akár másnövények kárára.

Eredeti termőhelyén már az indiánok gyógynövényként ismerték.

 


Viola tricolor – Vadárvácska, háromszínű árvácska.

Eurázsia mérsékelt övi területein, hazánkban is őshonos kétéves vagy rövidéletű évelő lágyszárú növény. Kissé elágazó szárával 30 - 40 cm magasra nő meg. Levelei lándzsa alakúak vagy hegyes tojásdadok csipkés szélűek. Áprilistól egészen augusztusig nyílnak.  Levélhónaljból hosszú kocsányon fejlődnek virágai, szirmai két- vagy háromszínűek, sárgák, lilák, feketések, kékek vagy ibolyaszínűek. A nemesített kerti árvácska egyik őse.  Magról könnyen szaporodik, félárnyékos helyet kedvel.

Gyógynövénykent tartják számon.

 


Viola x wittrockiana – Árvácska.

A Viola x wittrockiana hibrid kertészeti fajták gyűjtő neve, főleg a V. tricolor és más elsősorban európai viola faj keresztezésével nemesítették ki a 19. századtól. A hibrid árvácskák virágaik a nemesítés során egyre nagyobbak és színesek lettek, ma már a kis virágú fajták is népszerűek.  Az árvácska 25 -30 cm átmérőjű és magas kétnyári növény. Levelei sötétzöldek, csipkés szélűek, de különbözőek, az alsók tojásdadok kissé szív alakúak, a felsők nyúltabbak, lándzsa alakúak. Virágzási idejük hosszú gyakorlatilag a szeptembertől, a tavaszi időszakon át, sőt enyhe teleken is folyamatosan nyílik, egészen a nyári beálló melegig, amikor fokozatosan felmagzik, és a növény elpusztul. Virágaik mérete fajtától függően változik, az 5 sziromlevél akár 8 cm átmérőjűek lehetnek, gyakorlatilag minden színárnyalatban és azok kombinációjában, mintázatában megtalálhatóak.

Leginkább palántaként kaphatók szeptembertől. Tápdús talajba ültessük őket, nagyon alkalmas sírok, ablak- és erkélyládák beültetésére, a kora tavasszal a még üres helyeket díszíthetik, amíg az egynyáriak (petúnia, muskátli) ki nem ültethetők. Magról szaporíthatjuk, július végén szabadba vetve rendszeres locsolás mellett az árnyékolásról gondoskodjunk. Eredetileg a hűvös, párás félárnyékos helyeket kedveli, de a már kifejlődött mai hibridek a tűző napot is jól viselik.

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!