lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Trachycarpus – Kenderpálma

Trachycarpus – Kenderpálma

Szerk.  2015.03.20. 20:26

A pálmafélék (Arecaceae ) családjába tartozó 8 fajból álló nemzetség. Természetes élőhelyükön Észak-India Himalája lejtői, kelet felé Nepál, északkeleten India, Burma, Kína, délfelé Észak – Thaiföld és Észak – Vietnám fordulnak elő vadon. Fajonként változó magasságúak, egyenes törzseken a levelek tövénél rostokat fejlesztenek, erre utal nevük is. Leveleik legyező alakúak, tenyeresen szeldeltek átmérőjük elérheti akár a másfél métert. Levelek hónaljából indulnak ki ágas fürtökben a virágzatok. Nyíláskor mivel minden faj kétlaki, külön növény hozza a nőivarú, illetve a porzós sárgás színű apró virágokat. Termésük kerekded vese alakú, sötétlila vagy narancssárga. 


 

Pálmakedvelők, növénybarátok között nagyon népszerű hidegtűrésük miatt, eredeti élőhelyeiken is télen gyakorta belepi őket a hó.

Szaporításuk magvetéssel történik, a magokat 2-3 napig áztatni kell langyos vízben, és ezt követően lehet elvetni. A csírázás 30 C fok körüli hőmérsékleten a legmegfelelőbb így is egy vagy akár több hónapig eltarthat.

 

Trachycarpus fortunei – Kínai kenderpálma

Eredeti termőhelye Mianmar (Burma) északi területei, valamint Kínában és Japánban található. Európába behozva kedvelt szabadba ültetett pálmája lett a Földközi-tenger medencéjének és enyhe éghajlatú dél-angliai partvidéknek, de a megtalálható melegebb svájci és német vidékeken is. Karcsú 20-30 centiméter átmérőjű, rostszövettel sűrűn beborított törzsének magassága az éghajlati és termőhelyi viszonyoktól függően, 4-12 métert érhet el. Mélyen szeldelt, sötétzöld levelei legyezője 80- 90 centiméteres átmérőjű is lehetnek. A virágok május-júniusban nyílnak az előtörő 30-60 cm hosszú, dúsan ágas fürtökben. Az érett magok hazánkban tél végén, március – áprilisban hullnak le növényről.

A törzsén lévő, levelek alapjánál található szívós, rendkívül erős rostszövedékből Kínában például szőnyeg vagy kötélzet készítésére használják, innét kapta a kenderpálma elnevezést.

E pálma a legellenállóbb hidegházi pálma, amelyet, napos, hideg széltől védett déli fekvésbe, szabadba is megpróbálhatunk kiültetni. Télen a mínusz 18 C fokot is átvészeli bár mínusz 15 C fok alatt levelei már károsodnak.  Fontos tudni, hogy télen a csapadékvíztől védeni kell, ha a víz beszivárog a pálma közepén lévő szívrügyhöz, majd ott megfagy, az a pálma pusztulását okozhatja. Ahhoz hogy túlélését garantáljuk, védeni kell az erősebb éjszakai fagyoktól, ezért szellős takarást biztosítsunk számára. Kerüljük a levegőtlen fóliatakarást, vagy fokozott figyelemmel szellőztetve alkalmazzuk, mert befülledve a pára kicsapódik, megfagy a leveleken, a növekvő csúcsrügyön, ami szétfagyva és szintén a pálma végét jelentheti. A csapadék védelem mellett a törzs körül a talaj felszínét is célszerű takarni. A törzset kerítsük körbe dróthálóval és töltsük fel száraz lombbal vagy szalmával, de jó lehet például a körbetekert nádszövet is. A kiültetés idejének az április vége, május eleje a legalkalmasabb, a nyár végi telepítést azért nem javasolt, mert a növény nem tud jól begyökeresedni a télre. Napos fekvésben érzi jól magát, és rendszeresen öntözést kíván. Dézsába ültetve is mutatós növény a teraszon vagy a kertben, bár így lassabban növekszik, mint szabadföldi társai. 

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!