lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Paulownia – Császárfa

Paulownia – Császárfa

Szerk.  2014.03.03. 16:31

Kína, Dél és Észak Laosz és Vietnám szubtrópusi vidékein őshonos nemzetség kb. 6 faja, impozáns fák. Rendszertanilag a tátogatófélék (Scorphulariacea) családjába tartoznak. Fiatalon rendkívül erőteljes növekedésű kedvező viszonyok között egy év alatt 3 – 4 métert is nőhet, és kifejezetten nagy méretű, hatalmas leveleket hoz. Később a fává nőtt példányokon a levelek kisebbek lesznek, de még így is feltűnően szépek. Az előző évben kifejlődött virágrügyeikből nagyméretű fürtvirágzataik tavasszal nyílnak. Termésük barnára érő százaz toktermés bennük sok száz apró maggal.


A császárfákat Kínába már 3000 éve termesztik és használják, Európába először a francia kertekben jelent meg az 1800-as években, a P. tomentosa mint parkfa. Azóta is közkedvelt parkfák, nagy és tágas helyre van szükségük, gyönyörű szoliter növényeké fejlődnek. Az USA-ban egyes államokban, mint rendkívül intenzív fajt tartják számon. Növekedési gyorsaságának és kitűnő fűtőértékű faanyagának köszönhetően egyre feltörekvő, mint energiatermelő növény, ezért ültetvényekbe is ültetik. Fája kiváló keménysége és könnyűsége miatt hangszerkészítéshez, bútorok alapanyagának, épületfának is alkalmas, ennek figyelembevételével több, télnek ellenálló hibridet termesztenek üzemi jelleggel. 

Igényeik: Kifejezetten meleg és napfényigényes fák, védett fekvésbe, esetleg nagyobb belső zártabb udvarokba vagy délies fekvésbe ültessük. Átlagos tápdús, nem túl száraz talajon érzik jól magukat.

Szaporításuk leggyakrabban magról történik, de gyökérdugványról is felnevelhetők.

 

Paulownia tomentosa – császárfa

 

Ez az egzotikus megjelenésű fa eredetileg Kínában honos, de Japánból került az európai kertekben. Gyorsan nő 10 -15 m magasra és terebélyes, szétterülő koronát nevel, törzse szürke sima kérgű. Levelei keresztben, átellenesen állnak a hajtásokon, zöldek, finoman szőrözöttek, óriásiak. Hosszúságuk 12 – 30 cm, szélességük 15 – 25 cm, szív alakúak, ép szélűek. Fiatal növény hajtásain elérheti a levéllemez a fél méter átmérőt is. Felálló bugákban nyílnak liláskék gyűszűszerű virágaik. Barna kb. 1 cm átmérőjű, gömbölyded és molyhosan szőrös virágrügyek már ősszel kifejlődnek a fán, így áttelelve a következő év tavaszán lombfakadás előtt, április – májusban nyílnak. Ősszel keményre száradó, majd felnyíló toktermései 3 – 4 cm hosszúak, csúcsuk kihegyesedő, melyekből tél végén tömegesen repülnek ki apró, körben szárnyas magvaik.

A Paulownia tomentosa a legjobban bírja  Közép – Európa éghajlatát, de nálunk így is visszafagyhatnak friss hajtási. Kemény teleken a virágbugákban a bimbó kezdemények fagykárt szenvedhetnek, ilyenkor akár a virágzás is elmaradhat.

A magról kikelt Paulownia-t érdemes az első néhány télen védeni a fagyoktól, idősebb korukban már bátran dacolnak a téllel. 

Tipp: Helykiválasztásnál vegyük figyelembe, hogy erős, vastag, mélyre ható húsos gyökerei közel ültetve megemelhetik a járdát, gyenge épületalapokat, deformálhatja a földalatti vezetékeket, csatornákat. 

 

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!