lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Számláló
Indulás: 2007-02-25
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Paulownia – Császárfa

Paulownia – Császárfa

Szerk.  2014.03.03. 16:31

Kína, Dél és Észak Laosz és Vietnám szubtrópusi vidékein őshonos nemzetség kb. 6 faja, impozáns fák. Rendszertanilag a tátogatófélék (Scorphulariacea) családjába tartoznak. Fiatalon rendkívül erőteljes növekedésű kedvező viszonyok között egy év alatt 3 – 4 métert is nőhet, és kifejezetten nagy méretű, hatalmas leveleket hoz. Később a fává nőtt példányokon a levelek kisebbek lesznek, de még így is feltűnően szépek. Az előző évben kifejlődött virágrügyeikből nagyméretű fürtvirágzataik tavasszal nyílnak. Termésük barnára érő százaz toktermés bennük sok száz apró maggal.


A császárfákat Kínába már 3000 éve termesztik és használják, Európába először a francia kertekben jelent meg az 1800-as években, a P. tomentosa mint parkfa. Azóta is közkedvelt parkfák, nagy és tágas helyre van szükségük, gyönyörű szoliter növényeké fejlődnek. Az USA-ban egyes államokban, mint rendkívül intenzív fajt tartják számon. Növekedési gyorsaságának és kitűnő fűtőértékű faanyagának köszönhetően egyre feltörekvő, mint energiatermelő növény, ezért ültetvényekbe is ültetik. Fája kiváló keménysége és könnyűsége miatt hangszerkészítéshez, bútorok alapanyagának, épületfának is alkalmas, ennek figyelembevételével több, télnek ellenálló hibridet termesztenek üzemi jelleggel. 

Igényeik: Kifejezetten meleg és napfényigényes fák, védett fekvésbe, esetleg nagyobb belső zártabb udvarokba vagy délies fekvésbe ültessük. Átlagos tápdús, nem túl száraz talajon érzik jól magukat.

Szaporításuk leggyakrabban magról történik, de gyökérdugványról is felnevelhetők.

 

Paulownia tomentosa – császárfa

 

Ez az egzotikus megjelenésű fa eredetileg Kínában honos, de Japánból került az európai kertekben. Gyorsan nő 10 -15 m magasra és terebélyes, szétterülő koronát nevel, törzse szürke sima kérgű. Levelei keresztben, átellenesen állnak a hajtásokon, zöldek, finoman szőrözöttek, óriásiak. Hosszúságuk 12 – 30 cm, szélességük 15 – 25 cm, szív alakúak, ép szélűek. Fiatal növény hajtásain elérheti a levéllemez a fél méter átmérőt is. Felálló bugákban nyílnak liláskék gyűszűszerű virágaik. Barna kb. 1 cm átmérőjű, gömbölyded és molyhosan szőrös virágrügyek már ősszel kifejlődnek a fán, így áttelelve a következő év tavaszán lombfakadás előtt, április – májusban nyílnak. Ősszel keményre száradó, majd felnyíló toktermései 3 – 4 cm hosszúak, csúcsuk kihegyesedő, melyekből tél végén tömegesen repülnek ki apró, körben szárnyas magvaik.

A Paulownia tomentosa a legjobban bírja  Közép – Európa éghajlatát, de nálunk így is visszafagyhatnak friss hajtási. Kemény teleken a virágbugákban a bimbó kezdemények fagykárt szenvedhetnek, ilyenkor akár a virágzás is elmaradhat.

A magról kikelt Paulownia-t érdemes az első néhány télen védeni a fagyoktól, idősebb korukban már bátran dacolnak a téllel. 

Tipp: Helykiválasztásnál vegyük figyelembe, hogy erős, vastag, mélyre ható húsos gyökerei közel ültetve megemelhetik a járdát, gyenge épületalapokat, deformálhatja a földalatti vezetékeket, csatornákat. 

 

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!