lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Számláló
Indulás: 2007-02-25
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Hippeastrum – Amarillisz, lovagcsillag

Hippeastrum – Amarillisz, lovagcsillag

Szerk.  2014.02.22. 17:30

Az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó nemzetség. Amerika trópusi, szubtrópusi vidékein Argentínába, Kelet – Brazíliába, Bolíviába, Mexikóba, Peruba és a Karibi – térségbe honos 80 – 90 fajt számlál, de termesztésbe bevonva több mint 600 hibridet tartanak számon. Általában nagy, húsos hagymás évelő növények, rendszerint virágzás után hozzák ki hagymáikból 2 -7 szálas örökzöld vagy lombhullató leveleiket, amelyek 30 - 90 cm hosszúak és 2,5 -5 cm szélesek is lehetnek. Hengeres, üreges virágszárakon hozza nagy méretű tölcséres virágaikat. Termésük sok magvú toktermés.


Tévesen a Hippeastrum fajokat közismerten Amaryllis –nek hívják, valóban létezik ugyan a róla elnevezett családba tartozó ilyen nevű nemzetség is, de annak egyetlen faja Dél – Afrikából származik. A botanikusok és a hivatalos kertészek helyesen a Hippeastrum nevet használják, de a virágkedvelő nagyközönség továbbra is amarilliszként nevezi.

Igényeik: Ezek a különleges egzotikus virágok, főleg cserepes előre hajtatott virágként kerülnek forgalomba, de magunk is nevelhetünk nyíló cserepest növényt, ha csak hagymát vásárolunk. Beszerzésnél lehetőleg figyeljünk, hogy minél nagyobb és egészséges példányt válaszunk, virágoztatni csak több éves legalább 7 – 8 cm átmérőjű hagyma alkalmas. Decemberben ültessük tápdús földbe úgy, hogy a hagyma felső csúcsrésze a föld fölé kerüljön, és vigyük meleg 20 – 25 C fokos helységbe. Egyszer alaposan beöntözzük, és utána addig nem szabad locsolni, míg a virágszár hegye meg nem jelenik. A vízelvonás azért fontos ebben a szakaszban, mert az öntözött hagymában a bimbó többnyire ülve marad, és helyette a levelek indulnak fejlődésnek. A hagyma közepéből mindig a levelek, oldalából pedig a virágszár fejlődik. Helyes, ha kivárjuk a cserepes hagymák néhány cm magas bimbófejlődését, és csak akkor kezdjük meg az öntözésüket. A hajtatás megkezdésétől számított kb. nyolc hét múlva megjelennek a szár végén a hatalmas tölcséres virágai. Elvirágzás után a növényt tovább kell gondozni, világos helyre, ablak közelébe tenni. Lehetőség szerint májustól – kellő edzés után – tegyük ki szabadba, kissé félárnyékos helyre, cserepét a pereméig a talajba süllyesztve, vagy kiültetve tápdús kerti földbe. Rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk szeptember elejéig, aztán fokozatosan szüntessük meg az öntözést, úgy, hogy teljesen elszáradjon a lombja. Leveleit csak ekkor vágjuk le, mert ilyenkor ősszel befejezett élettevékenységük után a bennük lévő tápanyagok a hagymába vándorolnak, és ott tárolódnak a következő virágzásig. Szeptember végén a kifejlett hagymákat szedjük ki a földből, tisztítsuk meg és fagymentes, szellős helyen 12 C fokon pihentessük a következő hajtatásig.

Kerti virágzára is nevelhetjük a Hippeastrum-ot, de ekkor is érdemes cserépben előhajtatni, és májusba helyére ültetni. 

Szaporítása történhet magról, ekkor kb. 4 évre van szükség, hogy virágzóképes nagyságú hagyma fejlődjön belőle. A kerti hibrideket magról szaporítva azonban nem kapunk fajtaazonos utódokat, de fiókhagymákat a szeptemberi felszedés alkalmával leválaszthatjuk, és tárolás után tavasszal nevelhetünk belőlük az anyanövénnyel azonos növényt. Viszonylag kevés sarjhagymát nevel, a kertészetekben ezt mesterséges beavatkozással segítik elő.

 

Hippeastrum hybridum. - Amarillisz

 

Nemesített amarilliszek, melyek a termesztésben előfordulnak, a hibrid eredetű fajták vad szülőfajai ma már szinte kideríthetetlenek. Dísznövényként az első 1799-es angliai keresztezéstől számítva több mint 600 különféle hibridet nemesítettek, ezek főleg a H. aulicum, H. leopoldii, H. pardinum, H.puniceum, H. reginea, H. reticulatum, H. vittátum. keresztezéséből származnak, de a törzsfajokénál díszesebb, nagyobb virágúak. Fagyérzékenyek 30 – 50 cm magasra hajtó hagymás növények. Leveleik szalag alakúak, sötétzöldek és elérhetik a fél méter hosszúságot is. Nagy 8 -10 cm átmérőjű hagymáikból 1 - 2 vaskos, egyenes tőkocsány nő csúcsán 2 – 6 hatalmas, egyenként 10 – 15 cm hosszú és széles tölcsér alakú virággal. A lepellevelek színe a fehér, sárga, narancs és a vörös különböző árnyalata lehet, de gyakoriak a kétszínű és csíkos fajták is. Szép díszei lakásunknak, kertünknek, főleg télen és tavasszal kerül kereskedelmi forgalomba. 

A Hippeastrum hibridek elsősorban cserepes szobai hajtatásra tartják, de egyre divatosabb vágott virágként is különböző csokrokba.

 

Minden jog fenntartva!

 

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!