lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Spathiphyllum – Vitorlavirág, békeliliom.

Spathiphyllum – Vitorlavirág, békeliliom.

Szerk.  2014.02.17. 14:51

A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartózó Amerika trópusi területein, Indonéziában és a Fülöp- szigeteken honos 36 fajt magába foglaló nemzetség. Trópusi esőerdőkben párás körülmények közötti aljnövényzet részeként fordulnak elő. Rizómás évelők, leveleik örökzöldek, hosszú levélnyelűek, erősen erezettek, végeik csúcsba keskenyednek. Levelek fölé emelkedik torzsavirágzatban álló, apró, általában krémszínű virágai, melyet egy nagyméretű, hófehér, ritkábban krémszínű buroklevél vesz körül,- ez a „vitorla”. Sokáig díszlik a növényen akár 5 - 6 hétig is, bár elnyílással folyamatosan vesztik el fehér színüket, és fokozatosan zöldbe mennek át.


Termesztésbe vont fajai ideális cserepes növények lakásba, irodákba, nagy forgalmú helyekre, mint bevásárló központok. Képesek megkötni a levegőbe kerülő szennyező anyagokat és mellette nem is annyira nehezen tarthatók, megfelelő körülmények között évekig élnek. Szeretik a meleget, de átlagos szobahőmérsékleten szépen fejlődnek, télen ne tegyük 16 C foknál hidegebbre. A leveleik nem bírják a tűző napot, de világos helyet biztosítsunk számukra a virágzás miatt. Tavasztól őszig tartsuk a földjüket mindig nedvesen, de ne álljanak vízben, télen visszafogottabban öntözzük. Szeretik a magas páratartalmat, ezért gyakori permetezés mellett cserepüket nedves kavicságyra tegyük. Elhanyagolt locsolásnál teljesen elfonnyadnak, de szívósságukra jellemzően alapos öntözés után leveleik percek alatt visszaállnak az eredeti állapotukba. Szaporítani tőosztással lehet, legideálisabb tavasszal elvirágzás után.

Figyelmeztetés! A Spathiphyllum-ok mérgezőanyagokat tartalmaznak, bőrirritációt idézhet elő, elhelyezéskor kisgyerekes lakásba ezt vegyük figyelembe. 

 

Spathiphyllum wallisi

 

 

Eredeti élőhelye Közép-Amerika, Kolumbia trópusi területe. Nálunk kedvelt 30 – 80 cm magasra is megnövő cserepes növény. Bokros növésű fényes, zöld levelei virágok nélkül is mutatósak, szembetűnő ékessége mégis a kb. 4 cm-es torzsavirágzatot körülölelő 6-10 cm-es gyönyörű hófehér buroklevél. Általában tél végén vagy tavasszal nyílik, bár szórványosan az év más részében is megjelenhetnek virágai. A vitorlavirágnak számos változatát és hibridjét termesztik, amelynek magasságuk, leveleik és virágjaik különböztetik meg egymástól. Egészévben kaphatóak nyugodtan vásároljuk azt, amelyik a legjobban tetszik. Jól fejlett példányt válasszunk, amelynek levelei egészségesek, fényesek és zöldek.

  

Minden jog fenntartva!

 

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!