lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Számláló
Indulás: 2007-02-25
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Gerbera – Gerbera.

Gerbera – Gerbera.

Szerk.  2014.02.09. 16:46

A gerbera az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó 30 -  40 évelő fajt felölelő nemzetség. Elsősorban a trópusi éghajlaton, Dél – Afrikában és Ázsiában terjedtek el. Virágzataik margarétáéhoz hasonlítanak. Leveleik tőlevélrózsában állnak, mélyen karéjosak finoman fogazott szélűek, lapát vagy lándzsa alakúak. Dél – afrikai képviselői réven vált ismert dísznövénnyé, a 19. század végén kezdődött a vágott virágnak alkalmas fajták keresztezése Angliában


 

Gerbera hybrida – gerbera.

 

 

Az egyik legnépszerűbb vágott virág, fűrészfogas tőrózsás levelei közül 40- 60 cm-es szárakon nyílnak margarétaszerű virágai. A nemesítés a 19. században a G. jamensonii és G. viridiflora keresztezésével indult Angliában. A későbbi fajták többsége ebből a kereszteződésből származik. A nemesítők elsősorban vágott virágnak alkalmas hosszú szárú, a kék, fekete, és zöld kivételével szinte minden színben és árnyalatban nyíló, különféle teltségű és nagyságú virágzatok létrehozására irányult. Mára üvegházban termesztve több száz termesztett fajta és változat létezik. A rövid szárú, magról nevelt típusok az 1980-as évektől cserepes gerberák termesztésében terjedtek el. A mini gerbera virágai kicsik és maga a növény is alacsony.

Rendkívül fényigényes növény, még a tűző napot is elviseli, ezért lakásba is világos ablakba tegyük. Ideális hőmérséklet igénye 21 -24 C fokos jól szellőző helység. Nyáron alaposan locsoljuk, hogy földje mindig nedves legyen, és rendszeresen tápoldatozzuk. Pihenési időszakban november és február között erősen csökkentsük az öntözést és tartsuk 8 – 12 C fokos világos helyen. Tavasztól őszig kertbe is kiültethetjük, azonban érdemes olyan helyet keresni számára, ahol a nyárdélutáni tűző nap nem éri. Szaporítása elsősorban tavasszal átültetésnél tőosztással vagy magvetéssel.

 A gerbera pusztulását előidéző leggyakoribb betegség a gyökér és levél rothadás, szürkepenész. Ezt túlöntözés és az alacsony hőmérséklet együttese okozza. Mikor a tünetek megjelennek, akkor a növény már többnyire menthetetlen. Az apró, fehér lepkék megjelenése az üvegházi molytetű jelenlétét jelzi.

Tipp: Vásárlásnál erőteljes egészséges növényt válasszunk, ne legyen rajta sárgult levél.    

 

 Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!