lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Gerbera – Gerbera.

Gerbera – Gerbera.

Szerk.  2014.02.09. 16:46

A gerbera az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó 30 -  40 évelő fajt felölelő nemzetség. Elsősorban a trópusi éghajlaton, Dél – Afrikában és Ázsiában terjedtek el. Virágzataik margarétáéhoz hasonlítanak. Leveleik tőlevélrózsában állnak, mélyen karéjosak finoman fogazott szélűek, lapát vagy lándzsa alakúak. Dél – afrikai képviselői réven vált ismert dísznövénnyé, a 19. század végén kezdődött a vágott virágnak alkalmas fajták keresztezése Angliában


 

Gerbera hybrida – gerbera.

 

 

Az egyik legnépszerűbb vágott virág, fűrészfogas tőrózsás levelei közül 40- 60 cm-es szárakon nyílnak margarétaszerű virágai. A nemesítés a 19. században a G. jamensonii és G. viridiflora keresztezésével indult Angliában. A későbbi fajták többsége ebből a kereszteződésből származik. A nemesítők elsősorban vágott virágnak alkalmas hosszú szárú, a kék, fekete, és zöld kivételével szinte minden színben és árnyalatban nyíló, különféle teltségű és nagyságú virágzatok létrehozására irányult. Mára üvegházban termesztve több száz termesztett fajta és változat létezik. A rövid szárú, magról nevelt típusok az 1980-as évektől cserepes gerberák termesztésében terjedtek el. A mini gerbera virágai kicsik és maga a növény is alacsony.

Rendkívül fényigényes növény, még a tűző napot is elviseli, ezért lakásba is világos ablakba tegyük. Ideális hőmérséklet igénye 21 -24 C fokos jól szellőző helység. Nyáron alaposan locsoljuk, hogy földje mindig nedves legyen, és rendszeresen tápoldatozzuk. Pihenési időszakban november és február között erősen csökkentsük az öntözést és tartsuk 8 – 12 C fokos világos helyen. Tavasztól őszig kertbe is kiültethetjük, azonban érdemes olyan helyet keresni számára, ahol a nyárdélutáni tűző nap nem éri. Szaporítása elsősorban tavasszal átültetésnél tőosztással vagy magvetéssel.

 A gerbera pusztulását előidéző leggyakoribb betegség a gyökér és levél rothadás, szürkepenész. Ezt túlöntözés és az alacsony hőmérséklet együttese okozza. Mikor a tünetek megjelennek, akkor a növény már többnyire menthetetlen. Az apró, fehér lepkék megjelenése az üvegházi molytetű jelenlétét jelzi.

Tipp: Vásárlásnál erőteljes egészséges növényt válasszunk, ne legyen rajta sárgult levél.    

 

 Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!