lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Számláló
Indulás: 2007-02-25
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Cyclamen – Ciklámen.

Cyclamen – Ciklámen.

Szerk.  2013.09.27. 21:30

A kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozó 19 fajt magába foglaló nemzetség. Főleg Európa mediterrán részein, a Közel- Keleten és Észak- Afrikában elterjedtek. Évelő gumós növények lapos, gyakran korong alakú gumókkal. Tőleveleik nyelesek, kissé bőrszerűek, többnyire szív vagy vese alakúak, zöld színűek, egyes fajoké látványos ezüstös rajzolattól díszes, fonákjuk a zöldtől a sötétvörösig változhat. Virágaik a lombozat fölé emelkedő, egyvirágú tőkocsány csúcsán nyílnak, rövid bókoló csészéjűek, a párta csak egészen rövid csövű, míg 5 cimpája nagy visszahajló, felfelé álló. Színük rózsaszínű, lilás ritkán fehér, virágzási idejük fajonként más- más, néhányuk tavasszal többségük pedig nyár végétől nyílik. Termésük rendszerint sok magvú tok. 


Igényeik: gumói tökéletes vízelvezetést kívánnak. Ültetésnél üde talajt, és legjobban a szórt árnyékot kedvelik. Gumóikat úgy ültessük el, hogy csúcsa éppen talajszintben vagy kicsivel felette legyen. Magvetéssel szaporíthatók, legjobb, ha nem választjuk szét a telepeiket. Magok kelésénél meglepően a kétszikű növényekkel ellentétben egy sziklevelet hoz kettő helyett. Ez az ősi eredetre utal.

 


 

Cyclamen coum – Kislevelű ciklámen.

Hazája Délkelet- Európa, a Kaukázus, és a Közel- Kelet. Kora tavasszal nyíló ciklámen. Alacsony mindössze 6-8 cm magas. Levelei ősszel fejlődnek, kerekdedek, vese alakúak, sötétzöldek ezüstös mintával. Virágai illattalanok, rózsaszínűek, tél végén március- áprilisban nyílnak.

A téli nedvességre és erős fagyokra érzékeny, ezért lehetőleg takarjuk lazán fenyőgallyal, vagy ültessük laza ágrendszerű cserjék tövébe.

Nyugalmi állapotban vásároljunk gumót.

 


 

Cyclamen hederifolium – Borostyánlevelű ciklámen.

 

Az erdei ciklámen (C. purpurascens) mellett a legismertebb kertekben ültettet faj és egyúttal a legigénytelenebb is. Érdemes termeszteni, mert mind a hideget és a nyári szárazságot, mind pedig a meszes talajainkat jól elviseli. Származása Dél-Európától Törökországig terjed.

Zöld, díszes levelei változó méretűek, leginkább borostyán levelére emlékeztetnek, széleik sima vagy fűrészes, fonákjuk lilás. Világos rózsaszín virágai a közepük felé sötétednek, késő nyártól tél elejéig nyílnak, gyakran még a levelek kihajtása előtt.

 


 

Cyclamen persicum. – Perzsa ciklámen. Szobaciklámen.

 

A szobaciklámen keresztezéssel létrehozott hibrid. A termesztésben lévő fajták kisázsiai eredetű C. persicum-tól származnak. A XIX. század közepén kezdtek Angliában majd Francia- és Németországban nemesítésével foglalkozni. Először a spontán nagyvirágú változatok tűntek fel. A szobaciklámen általában 15-30 cm magas és ugyanilyen széles, kompakt megjelenésű növény. A legtöbb hibrid ősztől virágzik. Jellegzetes virágainak szirmai ép szélűek, hullámosak, fodrosak, a virág színe fehér, piros, rózsaszín, bíbor, lila vagy éppen cirmos.

Kedveltek a törpe változatok is. A Cyclamen persicum és hibridjei nem fagytűrők, ezek csak üvegházi, szobai tartásra alkalmasak. A cserepes növényként megvásárolt cikláment világos, de ne tűző napra tegyük, ideális hőigénye a 16 – 18 fok. A legkritikusabb tényező, amelybe a legtöbb szobai ciklámen tönkre megy, az öntözés. Alulról érdemes öntözni, hogy a gumó körül soha ne legyen túlzottan nedves a talaj, illetve levelét ne érje víz, mivel érzékeny a botrítisz- és a szürkepenész fertőzésre. Gyakorisága több tényezőtől függ földtípustól, hőmérséklettől, növénynagyságától, ha két öntözés között kissé kiszárad a földje de még nem kókadnak a levelei, virágai akkor ideális. Ilyenkor állítsuk vízbe a cserepet 1-2 óráig, azonban ne álljon tartósan vízbe a növény. Tápoldatozásnál az ajánlott mennyiség felét keverjük a vízébe. Az elszáradt leveleket és elhervadt virágokat tőből rendszeresen távolítsuk el. Elvirágzás után késő tavasszal, amikor a szobaciklámen levelei sárgulni kezdenek szüntessük meg az öntözést. Ilyenkor, mint élőhelyén a nyári szárazság ellen védekezve behúzódik a talajba és csak ősszel hűvösebb, csapadékosabb idővel kezdenek hajtani. Mi is tartsuk nyáron majdnem teljesen szárazon, és szeptemberben átültetve kezdjük újra többet locsolgatni.

Tipp: Ősét tekintve ez is erdei aljnövény így nyáron jobban érezheti magát kert árnyékosabb zugába kiültetve. Ám csak fagyokig hagyható ott, hűvösebb idők beállta előtt a megtisztított töveket laza szerkezetű tőzeges földbe cserepezzük be. Ültetésnél ügyeljünk arra, hogy a gumó felső harmada a talaj fölé kerüljön. A kint nyaraltatott ciklámen karácsonyra újra nyílhat.

Jó tanács cserepes növény megvásárlásához!

Csak friss, zöld, kemény levelű egészséges cikláment válaszunk a nyílott virágok mellett sok bimbó is legyen a növényen. A sűrű levéltömegnek köszönhetően nagyon könnyen rothadni kezd a levelek tövénél a gumó, ha azt látjuk, hogy lomb alján van egy-két kókadt, nyálkás nyelű levél vagy virágbimbó, ne vegyük meg!

 


 

Cyclamen purpurascens – Erdei ciklámen.

 

A vadonnövő példányokat nem szabad áttelepíteni a kertbe, mert szigorúan védett növény!

 

Szármázása Délkelet-Franciaország, Közép-Európa: Nyugati Kárpátokig, Balkán. Az egyetlen Magyarországon őshonos faj főleg az Alpokalja erdeiben terem. Magassága 10 – 15 cm. Áttelelő tőleveleik nyelesek többnyire szív vagy vese alakúak, az élük ép vagy kissé cikkcakkos, zöld színű ezüstszürke rajzolatú, a fonákjuk liláspiros. Nyár végén júliusban – szeptemberben nyílik kellemes illatú, jellegzetesen „ciklámenszínű” virágai. Sok magvú tok termése kocsányra rugószerűen megcsavarodik.

Igénye: A kertben a tűző napsugárzástól teljesen védett árnyékos helyre ültessük. Jó vízáteresztő üde talajt szeret. A gumót csak olyan mélyre ültessük, hogy vékony 1-2 cm földréteg takarja. Mészkerülő.

 

Minden jog fenntartva!

 

 

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!