lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Aechmea – Lándzsarózsa.

Aechmea – Lándzsarózsa.

Szerk.  2012.01.28. 20:49

A broméliafélék (Bromeliaceae) családjába tartozó 150 - 180 évelő fajt magába foglaló nemzetség. Őshazájuk Közép- és Dél-Amerika trópusi csapadékos esőerdői. Legtöbbjük epifita (fán lakó), bár néhány sziklákon él. Leveleik tőlevélrózsába rendeződnek, lehetnek egyszínű zöldek, szürkék, tarkák vagy bordók keresztbe sávosak, szélük, pedig többé-kevésbé tövises. A levelek szorosan összefonódnak és csőszerű vagy vázaszerű tölcsért formálnak középen, ebben a ciszternába esővíz és hullott lomb gyűlik össze, ezáltal a talajtól függetlenné válik. Ezek az apró medencék sokszor életteret biztosítnak más fajoknak, például szúnyoglárváknak, fán élő békáknak, sőt bizonyos vízinövények számára is. A tőlevélrózsák átmérője fajoktól függően a 10 cm-től akár a 2 méteresig változhat, ennek közepéből hozza kúp-szerű színes felleveles rendkívül tartós virágzatát is. Néhány fajuk és ezek változatai nálunk kedvelt cserepes szobai dísznövényként ismert különösen az A. fasciata.


Aechmea fasciata - Lándzsarózsa

Származási helye Közép- és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi vidéke, Brazília. Természetes előfordulása esőerdőkben, a fák alsó részein telepszik meg, fán lakó /epifita/ növény.
Alakja nagy termetű bromélia faj 50cm magas. Levelei tölcséres tőlevélrózsát, ciszternát alkotnak, színük ezüstös szürkék és márványosak vagy sávosak, kb. 40-50cm hosszúak, ívesen meghajlók, merevek és bőrszerűek. A levélszéleken tövises-fogasok vannak. 3-4 éves kifejlett nővények levelei tölcsérjének közepéből kb. 15 cm hosszú, hegyes, rózsaszín virágzati szár emelkedik ki. A szár tetején számos lándzsa alakú rózsaszín fellevél között nyílik apró liláskék virága. Maguk a virágok hamar elnyílnak, de a fellevelek azonban több hónapig tartják színüket, majd fokozatosan megfakulnak és elfonnyadnak, a tőrózsa elpusztul. Ezzel egyidejűleg a növény két vagy három kisebb sarjat, tőlevélrózsát hoz létre, amelyek leválaszthatók, és önálló növényként nevelhetők tovább.
Igényei: Egzotikus külseje ellenére könnyű gondozni. Ügyeljünk rá, hogy se a ciszternája, se a földje ne száradjon ki. Öntözzük lehetőleg esővízzel vagy lágy vízzel. Tavasszal és nyáron időnként permetezzük a leveleket kis töménységű tápoldattal. Savanyú kémhatású tőzeges földkeverékbe ültessük. Fontos, legyen jó vízelvezetés, mert pangó vizet nem bírja. Világos, de nem tűző napos helyet szeret, legalább 18C-ot érjen el a hőmérséklet, de a virágoztatáshoz magasabb 24-27C meleget igényel. 

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!