lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Számláló
Indulás: 2007-02-25
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Erica – Hanga, Erika

Erica – Hanga, Erika

Szerk.  2011.06.24. 17:36

A kb. 600 fajból álló nemzetségről nevezték el a  Hangafélék (Ericaceae) növénycsaládot is amihez rendszertanilag tartózik. Elterjedésük nagy részben Afrika déli része, Fokföld és annak környéke, a Földközi-tenger mediterrán része, illetve Nyugat- és Észak-Európa Atlanti-óceán partvidéke, ahol is kiegyenlítettebb az éghajlat. Alakjuk többnyire félcserjék vagy cserjék, csak néhány faj fejlődik fa nagyságúvá. Leveleik örökzöldek és fenyőtű alakúak, gyakran örvösen helyezkednek el a száron. Virágaik kicsik csövesek vagy harang alakúak, rendszerint a hajtások felső részein füzér, fürt vagy bugavirágzatban nyílnak, leginkább fehér, rózsaszínű, piros színekben vagy ezek árnyalataiban. Termésük apró sok magvú tok.


 Az erikák – alig egy-két faj kivételével - meszes talajt nem tűrő, fagyérzékeny növények. Nálunk ezért kerti, sziklakerti növényként csak egy a meszes talajt és főleg a fagyot is jól bíró (Erica carnea) faj terjedt el. A kertészeti termesztésben több, dúsan virágzó fajt cserepes virágnak nevelnek, ezek fagyérzékenyek így hűvös, fagymentes világos helyen kell őket teleltetni, s talajukat nem szabad nagyon kiszárítani. A mészmentes, savanyú kémhatású talajt igénylőket, esővízzel vagy más lágyított (nem klóros csapvízzel) öntözzük. A nem megfelelő víztől egy idő után a talaj alkalmatlanná válik a kényes növények számára, s ez pusztulásukhoz vezet. Szobai körülmények között ezeket az igényeket biztosítani nagyon nehéz ezért a virágzó cserepes növényként vásárolt erika elvirágzás után nem marad meg hosszabb ideig.

 

Erica carnea. – Alpesi hanga vagy havasi hanga.

 
 

A mészkősziklás Alpok a hazája ennek a nem igényes, mésztűrő és a téli időszakot is könnyen átvészelő fajnak. Fénykedvelő növény, gyakran nagy telepekben nő az Alpesi erdei- és törpefenyők között. A hússzínű hanga örökzöld, kúszó növekedésű, gazdagon ágas 20-30 cm magas törpecserje. Fenyőtűszerű kis levélkéi örökzöldek, sűrűn rendszerint négyes álövökben állnak a vékony hajtásokon. A virágok bókolók, rózsa-, hússzínűek vagy világos kárminpirosak, ritkán fehérek. Nyílási ideje februártól április végéig tart, akár már enyhébb téli napon akár a hó alatt virágozni kezd.

Sok kerti változata, fajtája van, nem csak virágárnyalatokban térnek el, de egyes fajták virágzási ideje is lényegesen különbözhet. Pompájuk jobban érvényesül, ha egy fajtából több növényt ültetünk egy csoportba. Elvirágzás után is díszei a sziklakertnek, mert fenyőtűszerű levélkéivel, dús lombjával törpefenyőre emlékeztet. Nem kényes növény és a legfontosabb, hogy meszes talajon honos, így kertjeinkben jól fejlődik. A szárazságot szintén elég jól tűri, napos vagy csak félárnyékos helyet biztosítsunk számára. Kedveli a párásabb levegőt, ezért meleg száraz időjárásban öntözzük talaját. A téli hideg, hótakaró nélküli időszakban, pedig lazán ágakból, fenyőgallyakból csak úgy rátéve készítsünk takarást, ezzel megakadályozzuk a kifagyását.


 


Erica gracilis. - Vékony hanga

 

Dél-Afrikából származó örökzöld, 30 - 40 cm. magas törpecserje, nálunk többnyire egyéves cserepes dísznövény. Levelei aprók középzöld színűek Ősszel hozza apró gömb alakú, rózsaszín, fehér vagy lilás virágát, melyek télre elszáradva sokáig kedves száraz harangként az ágakon maradnak. A fajt és kertészeti változatait, mint cserepes növényt, késő ősztől, mindenszentektől általában tél elejéig, karácsonyig virágos állapotban kerül kereskedelmi forgalomba. Mivel nem európai faj így nálunk az északi féltekén nem fagytűrők, télen fagymenetes helyre kell vinni, a legkedvezőbb 6 -8 C fok hőmérsékletű, világos körülmények közötti tartás. Lakásban világos helyet igényel, de tűző nap ne érje, csupán szórt fény. Hűvös szobában tartva, tovább virágzik. Földje mindig legyen nyirkos, lágy vízzel öntözzük, leveleit permetezzük párásítás céljából. Virágzás után általában nem tartják tovább, ha azonban megpróbáljuk, akkor tavasz közeledtével vágjuk vissza a hajtások felső harmadát. Átültetéshez savanyú tőzeges földkeveréket használjunk, áprilistól szabadban is nevelhetjük, szórt fényben. Magvetéssel és dugványozással szaporíthatók. Nyár derekán, vagy januártól márciusig 2 cm-es csúcshajtásokat tőzeges földbe dugványozzuk, egyenletes 16 C fokon gyökereztessük, így nyáron árnyékos helyet kell biztosítania számukra. Házi körülmények között nem érdemes vele foglakozni, inkább kész növényeket szerezzünk be.

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!