lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Hyacinthus – Jácint

Hyacinthus – Jácint

Szerk.  2011.01.30. 20:37

A liliomfélék ( Liliaceae ) családjába tartozó, mindössze 3 fajt számláló nemzetség. Elterjedésük Délkelet- Európa mediterrán területeitől egészen Közép- Ázsiáig előfordul.Hagymás évelők, fényes zöld, felálló, szálas lándzsás tőlevelekkel. Tavasszal virágzáskor húsos, vastag tőkocsányon fürtvirágzatban hozza tölcsér vagy harang alakú virágait.

 

Az ókor óta megbecsült virág. A nemzetség botanikai nevét a görög mondában szereplő szép ifjúról Hiakinthoszról kapta, akit játék közben Apolló elhajított díszkosza halára sebezett. Apolló az ifjú kifolyó véréből virágot fakasztott, hogy örök emléket állítson neki a virág szépségével és illatával.

 
Hyacinthus orientalis – Jácint

Az általunk legkedveltebb kerti, cserepes és vágott virág mind a Hyacinthus orientális leszármazottai. Vad alapfaja már nem nagyon található meg eredeti élőhelyén a Földközi-tenger keleti partvidékén és Délnyugat-Ázsiában. Fényes, nagy, gömb alakú, szürke, kéklő vagy pirosló hagymájából hozza 30 – 40cm magas laza fürtvirágzatát, melyen mindössze csak 5 -15 kecses, de illatos virág nyílik.
Európába az XVI. századba került török közvetítéssel. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy e szerény vadvirágból nemesítették ki azt a több száz fajtát, melyen tömött fürtben számtalan ragyogó színű és illatú virág ül. A kerti fajták színskálája széles: kék, lila, fehér, rózsaszín, vörös, sárga, és ezek árnyalatai. Kertben nevelt növények nyílási ideje március- május időjárástól függően, de nevelhetjük előre hajtatva lakásba is.
A jácint hagymákat szeptember végétől ültessük ki, laza szerkezetű, kissé homokos talajba. Kerülhet virágágyba vagy pázsitba, cserje elé kisebb - nagyobb csoportokba napos vagy félárnyékos helyre. Tél végétől beszerezhetjük előre hajtatott cserepes növényként is, ilyenkor hűvös 10 – 12C fokos helységben tartsuk, hogy minél tovább élvezhessük virágzását. Gondozásánál vegyük figyelembe, hogy a vegetációs időszakban földje ne száradjon ki teljesen. Amennyiben cserepes virágként neveltük virágzást követően földlabdával együtt ültessük ki a kertbe. Az elnyílás után csak az elvirágzott szárakat vágjuk le. A leveleket csak akkor távolítsuk el, ha azok már teljesen elszáradtak, mert csak így lesz bőséges a következő évi virágzás.
A jácint hagymája hároméves korig növekszik, ezután erősen sarjadni kezd. A sarjhagymákat leválaszthatjuk, és ezeket elültetve szaporíthatjuk.
 
Figyelmeztetés! Erős illata, illetve részeinek enyhe méregtartalma miatt legyünk vele elővigyázatosak!
 
 
Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!