lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Hirdetés
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Primula – Kankalin

Primula – Kankalin

Szerk  2011.01.02. 21:25

Primula nemzetség a róla elnevezett kankalinfélék (Primulaceae) családjának tagja. Fajai száma 500 körüli, valamennyien alacsony, lágyszárú növények, melyek közül többet dísznövényként is termesztenek. Elterjedésük főleg Európa és Ázsia különböző éghajlatú területei, részben hegyvidéken fordulnak elő. Magyarországon 5 fajuk él őshonos vadvirágként, valamennyi VÉDETT! Lágyszárú, tőlevélrózsás növények. Virágaik tőlevélrózsái felett leginkább ernyősvirágzatban nyílnak, aránylag nagyok, többnyire szétterülök, különféle színűek. Termésük sokmagvú tok. 


 

Primula obconica – Szobakankalin.

Kínában őshonos évelő növény, melynek termesztésbe már hibrid fajtái kerültek. Nagyon kedvelt szobai cserepes dísznövény. Cserepes növényként tél végétől késő tavaszig kínálják a termesztők.

Virágai nagyok 15-20 cm magas tőkocsány csúcsán dús bugában nyílnak. Egyes virágok nagyok 5-8 cm átmérőjűek fehérek, lilák, rózsaszínűek és pirosak lehetnek. Levelei hosszúnyelűek, szíves kerekdedek, gyakran hullámos szélűek, zöld színűek.

 Jól tűri a szobai meleget, de a 12-18 fok az ideális számára, minél hűvösebb helyen tartjuk, annál tovább virágzik. Alulról öntözve tartsuk nyirkosan a földjét. Vízben nem állhat, mert a gyökerek rothadásnak indulnak, és az egész növény elpusztul. A leveleit és az ágait is óvjuk a víztől, mert ez is rothadást okozhat nála. Kártevője leggyakrabban a lisztecskének nevezett üvegházi molytetű.

Szaporítása magról történik, szobai körülmények között nem érdemes vele foglalkozni, érdemes a kész cserepes növényt beszerezni. Nem érdemes elvirágzás után tovább tartani. Amennyiben sajnálunk tőle megválni, szoktatás után nyári időszakban a kert árnyékos helyére tegyük. Ősszel hűvös, fagymentes helyre vigyük.

Figyelmeztetés! Levelei mérgező anyagot tartalmaznak, ezért érzékeny bőrűeknél allergiás bőrgyulladást okozhat.


 

 

Primula x polyantha – japán kankalin.
 
 
Kertészeti nemesítés eredménye, vadon nem fordul elő. A cserepes kankalin számtalan színváltozatban kapható január végétől egészen márciusig, főleg Nőnap környékén árusítják. Kaphatunk a kanárisárgától a narancs, a piroson és rózsaszínen át a kéken egészen a sötétliláig minden színárnyalatban, sőt cirmos változatokat is beszerezhetünk.
Tartása: A hűvös 10-16 C fokos, és világos helyet kedveli, ezért ablak közelébe, fűtetlen szobába való, ahol 4-5 hétig nyílik. Gondozása egyszerű, igénytelen a talaj iránt, ám lakásban a túllocsolásra érzékeny. Földjét tavasztól őszig tartsuk állandóan nyirkosan, de öntözzük túl, és ne is hagyjuk teljesen kiszáradni. Szobai körülmények között levelére ne kerüljön víz, mert levélrothadást és botritisz fertőzést okoz. Elvirágzás után májusban ültessük ki a kertbe, vagy balkonládába, ahol előfordul, hogy ősz elején újból hoz néhány kisméretű virágot. Télre érdemes fenyőgallyal takarni az erős fagyok ellen.
 

 
 
 

Primula veris – Tavaszi kankalin

Őshonos védett növény!

Európában és a Kaukázusban él vadon. A Kárpát medencében is elég sok helyen megtalálható, főleg középhegységek lomberdeinek tisztásain. Évelő, laza levélrózsában állnak 10-20 cm hosszú, lant alakú, ráncos, csipkés szélű levelei, a levéllemezek fonákjai molyhosan szőrösek. A virágok április –májusban 15-20cm hosszú tőkocsány csúcsán, tömött ernyőben állnak, és illatosak. Az ötszirmú sárga virágok sosem nyílnak ki teljesen, ugyanakkor mindegyikben öt narancsszínű folt található. Nyáron virágzás után szárazságban fokozatosan pihenő időszakba kerül.

Gyógynövény, a P. vulgaris-szal együtt mindkét faj gyökérzetét és virágait használják teaként. .

Kistermetű, üde tavaszi virágjaival ágyások szélén, kerti utak mentén, sziklakertbe ideális. Erdős, ligetes, parkszerű, természetes tájképi kertekben a legjobb választás.

 

 
 
 
Primula vulgaris – Száratlan kankalin.
 
Őshonos védett növény!
 
Hazája Közép- és Dél-Európa, nálunk a Dunántúli-középhegység és a Dunántúl egyes részein, sziklás erdőkben, tölgyesekben, fenyvesekben fordul elő. 10-25 cm magas évelő növény, levelei visszás-tojásdadok hosszúkásak és ráncos lemezűek, melyek tőlevélrózsában állnak. Virágnyíláskor szinte teljesen eltakarják egyesével de csoportosan álló, 2.5-3 cm átmérőjű kénsárga virágai. Márciusban már fejlődnek, nyílnak, de gyakran ősszel is virágzik, sőt téli enyhe napokon is virágba borul.
Kertekbe is ültethető, kertészeti változatai szinte bármilyen színűek lehetnek. A száratlan kankalin fajtái a félárnyékos sziklakertnek is kitűnő évelő virága.

 

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!