lendvaikert
Naptár

 

 
Lendvai Kert Blog

További ötletek, információk.

Lendvai Kert Blogspot  

 
Referenciák
 
Elérhetőségek
 
Információk
 
Hasznos linkek
 
Számláló
Indulás: 2007-02-25
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírdetés

 

 
Növény ismertetők
Növény ismertetők : Euphorbia. -Kutyatejek, Mikulásvirág

Euphorbia. -Kutyatejek, Mikulásvirág

Szerk.  2010.11.17. 22:08

Euphorbia nemzetség mintegy 2000 faja a róla elnevezett (Euphorbiacea) kutyatejfélék családjának tagja. A mérsékelt égövtől a trópusokig terjedt el, jelentős számban élnek Afrikában, de megtalálhatóak Amerikában és Európában is. Igen változatos fajok tartoznak ide, lágyszárú egyéves, évelő, vagy fás, bokros valamint sok kaktuszra emlékeztető pozsgás növény attól függően hol alakultak ki. Leveleik és szárai gyakran pozsgásak és jellemző tulajdonságuk, hogy fehér tejszerű, méreg hatóanyagú nedvet tartalmaznak. Virágaik jelentéktelenek szirom nélküliek, a virágzati csészéik is csak murvalevélből alakult álcsészék. Mégis néhány fajnál rendkívül látványos a virágzás, mert a növény fellevelei elszínesednek, ezek pótolják a szirmokat, ilyen például a mikulásvirág ( E. pulcherrima).


Euphorbia pulcherrima - Mikulásvirág

Hazája Közép-Amerika, Mexikó.
 
Alakja. Őshazájában 3-4m magasra növő cserje. Nálunk törpenövények a termesztett fajták, a virágüzletekben az év végén, karácsony közeledtével kerül forgalomba. Leveli nagyok, fénylők, csúcsosak, fogasok vagy karéjosak. Virágzáskor a hajtások végén kifejlődő, kicsiny virágokból álló virágzatot élénk piros vagy más színű, lándzsa alakú fellevelek veszik körül.
 
Igénye. A mikulásvirág 3-4 hétig a szobában is megtartja színes fellevelét. Trópusi növény ugyan, de nem annyira igényes, hogy ne tudnánk tovább nevelni megfelelő körülmények között. Elvirágzás után 12C-nál nem alacsonyabb hőmérsékletű száraz helyen kell tartani. Ebben az időszakban leveleit is lehullajtja, de ez a nyugalmi periódus szükséges a számára, csak akkor öntözzük meg – mérsékelten! -, ha ráncosodás kezdetét észlelnénk a hajtásain. Májusban azután elkezdhetjük a rendszeres öntözést először csak mérsékelten a friss hajtások előtöréséig, azután bővebben adhatunk neki vizet.
 Nagyon fontos, hogy mikulásvirágunkat a napsugárzáshoz szoktassuk, mert csak a teljes napfényben nevelt növénytől várhatunk egészséges fejlődést és később virágzást. Legjobb, ha kint a kert napos vagy kissé árnyékos részén tudjuk elhelyezni a fokozatos napfényhez szoktatás után. A hajtásokat júniusban vissza kell vágni, hogy ne legyen majd túl magas, illetve több hajtást hozzon, vagyis bokrosodjon.
 A mikulásvirág egész nyáron nagyon víz és tápanyagigényes. Az átültetést már a hajtások megindulása után meg kell ejteni. Rendszeresen öntözzük, 8-10 naponként tápoldatozzuk meg, a tápanyaghiány a levelek sárgulását, lehullását okozza, de a nem elég rendszeres, olykor kimaradó öntözésnek is ez a következménye.
 A szabadból szeptember közepén be kell vinni a lakás világos, napos részére, és gondoskodjunk, hogy a hőmérséklet ne süllyedjen 18C alá. Mivel a mikulásvirág úgynevezett rövidnappalos növény, a rövidülő nappalok hatására megkezdődik a virágképződés. Rendszerint novemberben már kifejlődik a virágzat és körülöttük, pedig a pompás élénk piros fellevelek.
 
Figyelmeztetés! A növény tejnedve bőrgyulladást okozhat!   

 

Minden jog fenntartva!

 

Szerzői jogvédelem

A Lendvai Kert Gportálon található képi- és írásos anyag szerzői jogvédelem alatt áll.

Felhasználásához az alábbi feltételek mellett járulok hozzá:

  • A feltöltött anyag elektronikus formában saját használatra szabadon letölthető.
  • Felhelyezhetőek olyan gyűjtőportálokon, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatáshoz pedig a www.lendvaikert.gportal.hu kattint az olvasó.

Minden más terjesztési és felhasználási szándékhoz az engedélyem szükséges.


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!